loader image
Skip to content

Start a Conversation

Cabin Style

Design by Follow Architecture

Design for Lot 56

Located on gently sloping property at the base of Coal Creek Canyon, the Canyon Pines House nestles into the pine forest, providing a feeling of seclusion. The house is divided into several structures and positioned along the slope to capture private courtyard spaces that create an inward focused connection with the forest. A central glass hall organizes the structures and courtyards as they alternate on each side of the axis, creating a contrast of open and enclosed as the corridor descends the hillside.

The gabled forms are reminiscent of modest mining buildings from the 1800’s found throughout the region. The structures are composed of exposed douglas fir timber frames and clad with wood siding and corrugated metal roofs. Large panes of glass express the repetition of the timber structure and provide a seamless relationship with the intimate outdoor spaces.

Inside the home, a singular material palate is used to further reinforce the modesty of the forms. The interior spaces are clad in vertical fir planks and oak floors, providing a warm atmosphere to experience the dappled light of the surrounding forest.

The 4,650 sf base design includes 3 bedrooms, 4.5 bathrooms, a large flex space, & 2-car garage. The plan allows for expansion up to 5 bedrooms, plus additional flex space, and a courtyard pool.

The Follow Architecture logo
CP monogram in natural black

Start a Conversation

Share your contact information below and a representative from Canyon Pines will be in touch!

info@canyonpines.com
Copyright Canyon Pines | All Rights Reserved
Powered by SideCar PR